Retur și schimb
Puteți returna sau schimba achiziția în termen de 14 zile, calculate de la data primirii acesteia. Pentru returnare sau schimb, este necesar să furnizați bonul fiscal sau factura emisă pentru achiziție. Este necesar ca articolele să fie noi, neutilizate, să nu fi fost spălate manual sau la mașină, în ambalajul original și în stare comercială impecabilă. Aceasta se aplică pentru articolele achiziționate din magazinele noastre fizice sau din magazinul nostru online. Articolele se trimit la adresa or. Stara Zagora, zona industrială de sud, str. Industrială 2 - fabrica de textile Izitex. Livrarea pentru schimb sau returnare este pe cheltuiala expeditorului.
Vă rugăm să rețineți că, din punct de vedere al igienei, textilele de dormitor neambalate (adică cu ambalajul deteriorat) și folosite (lenjerie de pat, plapumi, perne, protecții de saltea), precum și prosoapele nu pot fi returnate și nu pot fi schimbate.
=================================
Utilizatorul are dreptul de a renunța la una sau mai multe dintre produsele comandate în termen de 14 zile de la primirea comenzii, în cazul în care produsul respectiv este în starea în care a fost livrat. Dacă este ambalat, ambalajul nu trebuie să fie deschis (ambalajul coletului poate fi deschis) și integritatea eventualelor sigilii și etichete, care au rolul de a detecta despachetarea sau utilizarea produsului, nu trebuie să fie afectată.
În cazul constatării unui produs defect în termen de 24 de ore de la primire și dacă aspectul comercial al produsului și ambalajului nu este afectat, izidream.ro se angajează să îl înlocuiască cu unul nou, conform condițiilor de garanție ale producătorului, sau să restituie suma plătită pentru produs, conform art. 55 din Legea privind protecția consumatorilor, calculat de la data la care consumatorul și-a exercitat dreptul de retragere. După acest termen, sau în cazul deteriorării aspectului comercial ori a ambalajului produsului, reparația produsului este responsabilitatea service-urilor indicate în certificatul de garanție.
Transportul și alte costuri, atât pentru primirea, cât și pentru returnarea produselor, sunt în sarcina izidream.ro. În cazul în care produsul nu corespunde cu caracteristicile esențiale menționate pe pagină, izidream.ro va rambursa suma depusă de consumator pentru produs, inclusiv costurile de transport aferente, conform art. 59 alin. 3 din Legea privind protecția consumatorilor, în termen de 14 zile de la primirea produsului, cu condiția ca acesta și ambalajul să fie în stare comercială intactă.
Formular standard pentru exercitarea dreptului de retragere la achiziții online.
Art. 50. (Mod. - MO, nr. 105 din 2006, mod. nr. 41 din 2007, ad. nr. 27 din 2013, mod. nr. 61 din 2014, în vigoare din 25.04.2014) Utilizatorul are dreptul de a se retrage din contractul la distanță sau din contractul în afara spațiilor comerciale, fără a preciza un motiv, fără a datora despăgubiri sau penalități și fără a plăti orice alte costuri, cu excepția celor prevăzute la art. 54, alin. 3 și art. 55, în termen de 14 zile, începând de la data:
1. încheierii contractului – în cazul unui contract pentru servicii;
2. acceptarii produselor de către consumator sau de către o terță persoană, diferită de transportator și indicată de consumator – în cazul unui contract de vânzare, sau:
a) când consumatorul a comandat multe produse într-o singură comandă, care sunt livrate separat, începând cu data la care consumatorul sau o terță persoană, diferită de transportator și indicată de consumator, acceptă ultimul produs;
b) în cazul livrării unui produs care constă din multiple loturi sau părți, începând cu data la care consumatorul sau o terță persoană, diferită de transportator și indicată de consumator, acceptă ultimul lot sau parte;
c) în cazul contractelor pentru livrarea regulată de produse, care se efectuează pe o perioadă determinată de timp, începând cu data la care consumatorul sau o terță persoană, diferită de transportator și indicată de consumator, acceptă primul produs;
3. încheierea contractului – în cazul contractelor pentru furnizarea de apă, gaz sau energie electrică, atunci când acestea nu sunt oferite spre vânzare, ambalate într-un volum limitat sau o cantitate determinată, și în cazul contractelor pentru furnizarea de încălzire centralizată și de conținut digital care nu este livrat pe un suport material.
Art. 51. (Modif. - MO, nr. 64 din 2007, nr. 18 din 2011, nr. 61 din 2014, în vigoare din 25.07.2014) (1) Când comerciantul nu a furnizat consumatorului informații despre dreptul său de retragere din contract conform art. 47, alin. 1, pct. 8, consumatorul are dreptul să se retragă din contractul la distanță sau din contractul în afara spațiilor comerciale într-un termen de un an și 14 zile, începând cu data prevăzută la art. 50.
(2) Când comerciantul furnizează consumatorului informațiile despre dreptul de retragere în termen de un an de la data prevăzută la art. 50, consumatorul are dreptul să se retragă din contractul la distanță sau din contractul în afara spațiilor comerciale într-un termen de 14 zile, începând cu data primirii informațiilor conform art. 47, alin. 1, pct. 8.
Art. 52. (Modif. – MO, nr. 61 din 2014, în vigoare din 25.07.2014) (1) Când utilizatorul dorește să se retragă din contractul la distanță sau din contractul încheiat în afara spațiilor comerciale, acesta informează comerciantul despre decizia sa înainte de expirarea termenului prevăzut la art. 50.
(2) Pentru a-și exercita dreptul de retragere, consumatorul poate folosi formularul standard de retragere conform anexa nr. 6 sau poate declara în mod clar, prin altă metodă, decizia de a se retrage din contract.
(3) Utilizatorul și-a exercitat dreptul de retragere din contractul la distanță sau din contractul încheiat în afara spațiilor comerciale, dacă a trimis un mesaj comerciantului pentru exercitarea acestui drept înainte de expirarea termenului conform art. 50, iar în cazul în care comerciantul nu a furnizat informații despre dreptul de retragere – conform termenului prevăzut la art. 51.
(4) Pentru exercitarea dreptului de retragere, comerciantul poate oferi consumatorului posibilitatea de a alege între completarea și trimiterea electronică, prin intermediul site-ului web al comerciantului, a formularului standard de retragere conform anexa nr. 6 sau a unei alte declarații neechivoce. În aceste cazuri, comerciantul este obligat să trimită imediat consumatorului o confirmare a primirii retragerii, pe un suport durabil.
(5) Temeiul de probă pentru exercitarea dreptului de retragere din contractul la distanță sau din contractul în afara spațiilor comerciale revine consumatorului.
Art. 53. (Modif. - MO, nr. 64 din 2007, nr. 61 din 2014, în vigoare din 25.07.2014) Exercitarea dreptului de retragere încetează obligațiile părților de a executa contractul la distanță sau contractul în afara spațiilor comerciale, sau în cazurile în care consumatorul a făcut o ofertă pentru a încheia un contract la distanță sau un contract în afara spațiilor comerciale.
Art. 54. (Modif. – MO, nr. 61 din 2014, în vigoare din 25.07.2014) (1) Când consumatorul și-a exercitat dreptul de retragere din contractul la distanță sau din contractul în afara spațiilor comerciale, comerciantul restituie toate sumele primite de la consumator, inclusiv costurile de livrare, fără întârzieri nejustificate și nu mai târziu de 14 zile de la data la care a fost informat despre decizia consumatorului de a se retrage din contract conform art. 52.
(2) Comerciantul este obligat să restituie sumele primite folosind aceeași modalitate de plată utilizată de consumator la tranzacția inițială, cu excepția cazului în care consumatorul și-a dat acordul explicit pentru utilizarea unei alte modalități de plată și cu condiția ca acest lucru să nu implice costuri pentru consumator.
(3) Comerciantul nu are obligația de a rambursa costurile suplimentare de livrare a bunurilor, atunci când consumatorul a ales în mod explicit un alt mod de livrare decât cel mai ieftin tip de livrare standard oferit de comerciant.
(4) În cazul unui contract de vânzare, când comerciantul nu a oferit să preia bunurile el însuși, acesta poate reține rambursarea sumelor către consumator conform alin. 1, până când primește bunurile sau până când consumatorul furnizează dovada că a trimis bunurile înapoi, în funcție de care dintre cele două situații are loc prima.
Art. 54a. (Nou - MO, nr. 27 din 2013) La încheierea unui contract la distanță prin telefon, contractul intră în vigoare și consumatorul este obligat de ofertă din ziua în care furnizorul a primit acordul consumatorului în formă scrisă.
Art. 55. (Modif. - MO, nr. 64 din 2007, nr. 61 din 2014, în vigoare din 25.07.2014) (1) Când consumatorul își exercită dreptul de retragere din contractul la distanță sau din contractul în afara spațiilor comerciale și când comerciantul nu a oferit să preia bunurile el însuși, consumatorul trebuie să trimită sau să predea bunurile înapoi comerciantului sau unei persoane autorizate de acesta, fără întârzieri nejustificate și nu mai târziu de 14 zile de la data la care consumatorul a informat comerciantul despre decizia sa de a se retrage din contract conform art. 52. Termenul este considerat respectat dacă consumatorul trimite sau predă bunurile înapoi comerciantului înainte de expirarea perioadei de 14 zile.
(2) Utilizatorul plătește doar costurile directe pentru returnarea produselor conform alin. 1, cu excepția cazurilor în care comerciantul a fost de acord să le achite sau dacă comerciantul nu a informat utilizatorul că aceste costuri sunt în sarcina sa.
(3) În cazul unui contract încheiat în afara spațiilor comerciale, când produsele au fost livrate la domiciliul consumatorului în momentul încheierii contractului, comerciantul este obligat să preia produsele pe cheltuiala sa, dacă natura acestora nu permite returnarea lor în mod obișnuit prin poștă.
(4) Utilizatorul este responsabil doar pentru diminuarea valorii produselor, cauzată de testarea acestora într-un mod diferit de cel necesar pentru a stabili natura, caracteristicile și buna lor funcționare. Utilizatorul nu poartă responsabilitatea pentru valoarea diminuată a produselor, atunci când comerciantul nu l-a informat cu privire la dreptul său de retragere conform art. 47, alin. 1, pct. 8.
(5) Când utilizatorul își exercită dreptul de retragere, după ce a făcut o solicitare conform art. 48, alin. 3 sau art. 49, alin. 9, acesta va plăti comerciantului suma proporțională pentru ceea ce i-a fost efectiv furnizat până în momentul în care a notificat comerciantul cu privire la exercitarea dreptului de retragere.
(6) Suma proporțională conform alin. 5, pe care utilizatorul trebuie să o plătească comerciantului, se calculează pe baza prețului final, convenit în contract. Dacă prețul final este excesiv de mare, suma proporțională se calculează pe baza valorii de piață a ceea ce a fost efectiv furnizat.
(7) Când utilizatorul își exercită dreptul de retragere din contract, nu datorează costuri pentru:
1. furnizarea de servicii sau pentru livrarea de apă, gaz sau energie electrică, atunci când acestea nu sunt oferite spre vânzare, ambalate în volum limitat sau într-o cantitate specifică, sau pentru încălzire centrală, integral sau parțial, efectuate în timpul perioadei de retragere, când:
a) comerciantul nu a furnizat informații conform art. 47, alin. 1, pct. 8 sau 10, sau
b) consumatorul nu a solicitat în mod expres ca executarea contractului să înceapă în perioada de exercitare a dreptului de retragere din contract conform art. 48, alin. 3 și art. 49, alin. 9, sau
2. furnizarea integrală sau parțială de conținut digital care nu este livrat pe un suport material, atunci când:
a) utilizatorul nu și-a dat acordul prealabil explicit pentru începerea executării contractului înainte de expirarea perioadei de 14 zile prevăzute la art. 50, sau
b) utilizatorul nu a confirmat că este conștient că, prin acordul pentru începerea executării contractului, va pierde dreptul de retragere din contract, sau
c) comerciantul nu a furnizat confirmarea acordului prealabil explicit și a acceptării de către utilizator pentru începerea executării contractului conform art. 48, alin. 2 sau art. 49, alin. 8.
(8) Utilizatorul nu este responsabil pentru exercitarea dreptului de retragere, cu excepția cazurilor prevăzute la alin. 1, 2, 4 și 5 și art. 54, alin. 3.
Art. 56. (Modif. – MO, nr. 61 din 2014, în vigoare din 25.07.2014) (1) Când utilizatorul își exercită dreptul de retragere din contractul la distanță sau din contractul în afara spațiilor comerciale, orice contract suplimentar se reziliază automat, fără ca utilizatorul să datoreze orice fel de costuri, despăgubiri și/sau penalități, cu excepția costurilor prevăzute la art. 54, alin. 3 și art. 55.
(2) Dispoziția alin. 1 nu se aplică în ceea ce privește art. 28 din Legea privind creditul de consum.
Art. 57. (Abrog. - MO, nr. 105 din 2006, nou, nr. 61 din 2014, în vigoare din 25.07.2014)
Dispozițiile art. 50 – 56 privind dreptul consumatorului de retragere din contractul la distanță sau din contractul încheiat în afara spațiilor comerciale nu se aplică pentru contractele:
1. pentru furnizarea de servicii, în cazul în care serviciul este complet furnizat și execuția a început cu acordul prealabil expres al consumatorului și cu confirmarea din partea acestuia că știe că își va pierde dreptul de retragere după ce contractul va fi executat integral de comerciant;
2. pentru livrarea de bunuri sau servicii a căror preț depinde de fluctuațiile pieței financiare, care nu pot fi controlate de comerciant și care pot apărea pe parcursul perioadei de exercitare a dreptului de retragere;
3. pentru livrarea de bunuri fabricate la comandă conform cerințelor individuale ale consumatorului;
4. pentru livrarea de bunuri care, prin natura lor, pot deteriora calitatea sau au un termen de valabilitate scurt;
5. pentru livrarea de bunuri sigilate care sunt desigilate după livrare și nu pot fi returnate din motive de igienă sau de protecție a sănătății;
6. pentru livrarea de bunuri care, după ce au fost livrate, prin natura lor, sunt amestecate cu alte bunuri, de unde nu pot fi separate;
7. pentru livrarea de băuturi alcoolice al căror preț a fost convenit la momentul încheierii contractului de vânzare, pentru care livrarea poate fi efectuată într-un termen de cel puțin 30 de zile de la încheierea contractului și a căror valoare reală depinde de fluctuațiile pieței, care nu pot fi controlate de comerciant;
8. în care consumatorul a solicitat în mod expres ca comerciantul să îl viziteze la domiciliu pentru efectuarea de lucrări urgente de reparații sau întreținere; când, în cadrul unei astfel de vizite, comerciantul furnizează și alte servicii în plus față de cele solicitate de consumator sau livrează bunuri altele decât piesele de schimb necesare pentru efectuarea reparației sau întreținerii, dreptul de retragere se aplică pentru aceste servicii sau bunuri suplimentare;
9. pentru livrarea de înregistrări audio sau video sigilate sau software de calculator sigilat, care sunt desigilate după livrare;
10. pentru livrarea ziarelor, publicațiilor periodice sau revistelor, cu excepția contractelor de abonament pentru livrarea acestor publicații;
11. încheiate în timpul unei licitații publice;
12. pentru furnizarea de servicii de cazare care nu au ca scop locuirea, transport de bunuri, închirierea de autoturisme, servicii de catering sau furnizarea de servicii legate de activități de divertisment, dacă contractul prevede o dată sau un termen specific de execuție;
13. pentru furnizarea de conținut digital care nu este livrat pe un suport material, când furnizarea a început cu acordul explicit al consumatorului, care a confirmat că este conștient că, în acest mod, va pierde dreptul de retragere.
Garanția comercială nu afectează drepturile consumatorilor, conform Legii privind protecția consumatorilor (art. 112-115):
Art. 112. (1) În cazul în care produsul pentru consumatori nu este conform cu contractul de vânzare, consumatorul are dreptul să depună o reclamație, solicitând vânzătorului aducerea produsului la conformitate cu contractul de vânzare. În acest caz, utilizatorul poate alege între repararea produsului sau înlocuirea acestuia cu unul nou, cu excepția cazului în care acest lucru este imposibil sau metoda aleasă de despăgubire este disproporționată în comparație cu cealaltă opțiune.
(2) Se consideră că o modalitate de compensare a consumatorului este neproporțională dacă utilizarea acesteia impune costuri vânzătorului care, în comparație cu cealaltă modalitate de compensare, sunt nerezonabile, ținând cont de:
1. valoarea produsului de consum, dacă nu ar exista nicio neconformitate;
2. importanța neconformității;
3. posibilitatea de a oferi consumatorului o altă modalitate de compensare, care nu este asociată cu inconveniente semnificative pentru acesta.
Art. 113. (1) (Nou - MO, nr. 18 din 2011) Când bunul de consum nu corespunde contractului de vânzare, vânzătorul este obligat să îl aducă în conformitate cu contractul de vânzare.
(2) (Fostul alin. 1 - MO, nr. 18 din 2011) Aducerea bunului de consum în conformitate cu contractul de vânzare trebuie să se efectueze în termen de o lună de la depunerea reclamației de către consumator.
(3) (Fostul alin. 2, modif. - MO, nr. 18 din 2011) După expirarea termenului prevăzut la alin. 2, consumatorul are dreptul să rezilieze contractul și să i se restituie suma plătită sau să solicite reducerea prețului bunului de consum conform art. 114.
(4) (Fostul alin. 3 - MO, nr. 18 din 2011) Aducerea bunului de consum în conformitate cu contractul de vânzare este gratuită pentru consumator. Acesta nu datorează costuri pentru expedierea bunului de consum sau pentru materialele și manopera aferente reparației și nu trebuie să suporte inconveniente semnificative.
(5) (Fostul alin. 4 - MO, nr. 18 din 2011) Consumatorul poate solicita și despăgubiri pentru daunele suferite ca urmare a neconformității.
Art. 114. (1) În cazul unei neconformități a produsului de consum cu contractul de vânzare și când consumatorul nu este mulțumit de soluționarea reclamației conform art. 113, acesta are dreptul de a alege între una dintre următoarele opțiuni:
1. anularea contractului și restituirea sumei plătite de acesta;
2. reducerea prețului.
(2) Consumatorul nu poate solicita restituirea sumei plătite sau reducerea prețului produsului, dacă comerciantul este de acord să înlocuiască produsul de consum cu unul nou sau să îl repare în termen de o lună de la depunerea reclamației de către consumator.
(3) Comerciantul este obligat să accepte cererea de anulare a contractului și să restituie suma plătită de consumator, dacă, după ce a soluționat trei reclamații ale consumatorului prin efectuarea de reparații la același produs, în termenul de garanție conform art. 115, apare o nouă neconformitate a produsului cu contractul de vânzare.
(4) Consumatorul nu poate solicita anularea contractului dacă neconformitatea produsului de consum cu contractul este nesemnificativă.
Art. 115. (1) Consumatorul poate exercita dreptul său conform acestui articol în termen de până la doi ani, calculat de la livrarea produsului de consum.
(2) Termenul prevăzut la alin. 1 se suspendă pe durata necesară pentru repararea sau înlocuirea produsului de consum sau pentru atingerea unui acord între vânzător și consumator pentru soluționarea litigiului.
(3) Exercitarea dreptului consumatorului conform alin. 1 nu este condiționată de niciun alt termen pentru depunerea unei cereri, diferit de termenul prevăzut la alin. 1.